Válassz magadnak egy aktivitást, és töltsd le. Nyomtasd ki a következő pdf-ek egyikét, majd tedd magad próbára, és fedezd fel a természet csodálatos világát. Ha további érdekességet illetve tevékenységet szeretnél, akkor a bolt menüpont alatt megtalálod könyvajánlatainkat is.

 

Madárköpetek – ISMERD MEG A MADÁRKÖPETEK TARTALMÁT!

Velünk ellentétben a madaraknak nincsenek fogaik, hogy megrágják az ételt. Sokuk egészben nyeli le táplálékát. Miután ettek, gyakran visszaöklendezik a táplálék emészthetetlen részeit, például a tollakat és a csontokat. Az ürülékkel ellentétben a köpetek általában szárazak. Biztonságosan kezelhetőek, és izgalmas a tanulmányozásuk. Vizsgáld meg őket és megláthatod, mit evett a madár.

HK-1603-01_termkutato-oldalpar_2

 

Tollak és a repülés – A TOLLAKKAL MEGFEJTHETED, HOGYAN REPÜLNEK A MADARAK.

A madarakat sokszor akár több ezer toll is boríthatja, de a repülés szempontjából legfontosabbak az evező- és a kormánytollak, melyek a szárnyakon és a farkon találhatók. Ezek erősek és könnyűek, a felemelkedést és a kormányzást segítik. A repüléshez szükséges tollakat könnyű gyűjteni, mert a madarak legalább évente egyszer levedlik azokat. Az elhasználódott tollak helyébe újak nőnek.

HK-1603-01_termkutato-oldalpar_3

 

Ideje fürödni – KÉSZÍTS MADÁRFÜRDŐT, ÉS NÉZD, HOGYAN ÁLLNAK SORBA ÉRTE!

A madarak szeretnek fürödni, mert ez ápolja tollaikat és felfrissíti őket. Néha porfürdőznek, de élvezik a vízben lubickolást is. Nem szeretik sokáig áztatni magukat, inkább csak gyorsan megmártóznak a sekély vízben, hátha gyorsan menekülniük kell. Egy nem használt kukatetőt néhány apró ötlettel könnyen madárfürdővé alakíthatsz. Utána megfigyelheted, hogyan fürdőznek és tollászkodnak fürdés után a madarak.

HK-1603-01_termkutato-oldalpar_4

 

Fészekrakás – RAKJ KI KÜLÖNBÖZŐ ANYAGOKAT A MADARAKNAK, ÉS FIGYELD MEG, MELYIKET VÁLASZTJÁK FÉSZKÜK ÉPÍTÉSÉHEZ!

Ahhoz, hogy a madarak fiókákat tudjanak nevelni, előbb fészket kell rakniuk. Már első alkalommal is tudják, hogy milyen formájú legyen a fészek, és hogy milyen anyagból építsék. Úgy segíthetsz nekik, ha a kertedbe kiraksz néhány ilyen anyagot. Utána a távolból megfigyelheted, miket választanak a fészkük építéséhez.

HK-1603-01_termkutato-oldalpar_5

 

Pillangóbüfé – KÉSZÍTS FINOM ÉTELT A PILLANGÓKNAK, ÉS NÉZD MEG, HOGYAN TÁPLÁLKOZNAK!

Az élénk színű pillangókat mindenki szereti. A lepkékhez hasonlóan a nyelvükkel szívják fel a virágok cukros nektárját. Készíts pillangóbüfét, hogy megfigyelhesd táplálkozásukat! Nektár helyett érett gyümölcsök és cukor ragadós keverékét tálald nekik – ennek nem tudnak ellenállni a pillangók. Hagyd kint a büfét sötétedés után is, hogy az éhes éjszakai lepkéket is odacsalogasd!

HK-1603-01_termkutato-oldalpar_6

 

Méhek otthonai – KÉSZÍTS FÉSZKET A KŐMŰVESMÉHEKNEK, ÉS FIGYELD MEG, HOGYAN KÖLTÖZNEK BE!

A háziméhek telepekben élnek együtt, de sok kerti méh él magányosan. Ők mini fészkekbe rakják petéiket, és lárváik önállóan nőnek fel. Van olyan, amelyik a fába váj lyukat, de a kőművesméhek gyakran építkeznek üreges növényi szárba is. A magányos méhek sok kerti növényt beporoznak, így fontos, hogy segítsük őket, például azzal, hogy házat építünk nekik egy cserép és néhány bambusznád vagy nádszál segítségével.

HK-1603-01_termkutato-oldalpar_7

 

Aknák és labirintusok – FEDEZD FEL A FÁKBA ÉS LEVELEKBE LYUKAKAT FÚRÓ LÁRVÁKAT!

Fiatal rovaroknak és lárváknak a legbiztonságosabb a fában vagy a levélben élni. Itt észrevétlenül és biztonságban keresztülrágcsálhatják magukat táplálékukon. A lárvákat nem könnyű megtalálni, de sokszor láthatod a maguk mögött hagyott árulkodó nyomokat. A levélevők tekergőző aknákat hagynak maguk után, míg a szú labirintusszerű alagutakat rág a korhadt vagy pusztuló fába.

HK-1603-01_termkutato-oldalpar_8

 

Pókhálók – KÉSZÍTS TE IS PÓKHÁLÓT!

A keresztespókok az állatvilág talán legjobb építőművészei. Hálójuk a pókfonál rugalmasságának és a háló alakjának köszönhetően erős és hatékony. A legjobban úgy ismerheted meg a hálókat, ha magad is készítesz egyet. Ha sima helyett rugalmas cérnát használsz, a hálód ugyanúgy megtartja a formáját, mint egy igazi pókháló.

HK-1603-01_termkutato-oldalpar_9

 

Levegőben lógva – VIZSGÁLD MEG A PÓKFONALAT, MELYET A PÓKOK MAGUK UTÁN HAGYNAK!

A pókok mozgás közben pókfonalat hagynak maguk mögött. A pókfonál segítségével a pók le tud ereszkedni a földre, vagy éppen el tud vitorlázni a repítőszállal. Nehéz észrevenni, mert nagyon vékony, ugyanakkor olyan erős, hogy elbírja a pók súlyát. Ha rá tudod venni a pókot az ugrásra, akkor megfigyelheted, hogyan működik ez a fajta pókfonál. A cérnával ellentétben nem gubancolódik, és sosem fogy el.

HK-1603-01_termkutato-oldalpar_10

 

Gilisztaház építése – ÉPÍTS GILISZTAHÁZAT, ÉS FIGYELD MEG ŐKET MUNKA KÖZBEN!

A földigiliszták általában elbújnak, így nehéz megfigyelni az életmódjukat. De ha készítesz egy gilisztaházat, bepillantást nyerhetsz az életükbe. Ez a gilisztaház egy keskeny szelet földet tartalmaz, így jól megfigyelheted az állatokat. Ha a talaj különböző rétegekből áll, láthatod, hogyan keverik össze a giliszták a rétegeket, és hordják le az avart a földbe. Ásás közben fellazítják a földet, ami segít az esővíz elvezetésében.

HK-1603-01_termkutato-oldalpar_11

 

Csontok és fogak – TUDJ MEG TÖBBET AZ ELHULLOTT ÁLLATOKRÓL CSONTJAIK ÉS FOGAIK ALAPJÁN!

Amikor egy állat elpusztul, a bőre, izmai és más lágy részei gyorsan lebomlanak, vagy más állatok eledelévé válnak. Csontjaik és fogaik azonban megmaradnak – és sok mindent megtudhatsz belőlük az elhullott állatról. Felfedezőutadon keress koponyákat vagy más csontokat, és próbáld meg azonosítani egykori gazdájukat! Néhány biológus megtisztítja a csontokat, és újraépíti az állat csontvázát, hogy további tanulmányokat végezhessen.

HK-1603-01_termkutato-oldalpar_12

 

Az eleség nyomai – TÁPLÁLÉKMARADÉKOKBÓL MEGTUDHATOD, MILYEN ÁLLATOK ÉLNEK A TERÜLETEN

Egyes állatok nem hagynak maguk után tápláléknyomokat. Mások sokkal rendetlenebbek, és a hátrahagyott jelekből kitalálhatod az állat fajtáját és táplálékát. Felfedezőutadon alaposan nézz körül, és hamarosan sok ilyen nyomot találsz, amelyek alapján összeírhatod, mely állatok élnek a környéken. Például ha elhullott állatra bukkansz, akkor egy gyors pillantással megállapíthatod, hogy milyen állat ölte meg. Ha megrágott leveleket vagy terméseket találsz, talán azt is meg tudod mondani, milyen állat rágta meg őket.

HK-1603-01_termkutato-oldalpar_13

 

Titkos érzékek – ÜLTESS BABOT EGY DOBOZBA, ÉS FIGYELD MEG, HOGYAN TALÁLJA MEG A FÉNY FELÉ VEZETŐ UTAT!

Bár a növényeknek nincsen szemük, mégis tudják, merre van a nap. Száruk elfordul, ahogy a fotoszintézishez szükséges fény felé növekednek. A gravitáció segítségével azt is meg tudják állapítani, merre van „fent” és „lent”. Ha egy növényt beteszel egy dobozba, megfigyelheted, miként irányítja növekedését a fény.

HK-1603-01_termkutato-oldalpar_14

 

Fafigyelés – EGYSZERŰ MÓDSZEREKKEL MEGÁLLAPÍTHATOD EGY FA MAGASSÁGÁT ÉS ÉLETKORÁT.

A fák létfontosságú szerepet töltenek be az élővilágban. Oxigént juttatnak a levegőbe, elnyelik a szén-dioxidot, leveleik, ágaik élelmet és menedéket nyújtanak az állatok számára. A fák a világ legmagasabb és legtovább élő növényei. Nézd meg hogy tudod meghatározni egy fa magasságát és életkorát.

HK-1603-01_termkutato-oldalpar_15